top of page

Okos-energiamenedzsmenttel a fenntartható jövőért? Az energiatárolás és az energiamenedzsment új időszaka elkezdődött!

A klasszikus napelemes rendszerek már mindennapjaink részét képezik, noha néhány évvel ezelőtt még furcsán néztünk a háztetőkre szerelt táblákra is. Aki napelemes rendszert akart, az egyrészt mélyen a zsebébe kellett nyúljon, másrészt pedig jellemzően kész-, kicsit sem testre szabható eszközöket tudott beszerezni csupán. Mostanában az árak nagy mértékben megindultak lefelé, és egyre másra jelennek meg a különlegesebb funkciók is a rendszerekben. Változásra, újításra van szükség. Az A4+ Energia Zrt. a saját fejlesztésű KEEP energiatároló termékcsaládjának létrehozásával olyan termékeket kínál ügyfelei részére, amelyek bőven túlmutatnak a piac egyéb, átlagos termékeinek tulajdonságain és a jövő okos-energiamenedzsmentjét hozzák elérhető közelségbe.



Kevesen vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy hiába a napelem és a tűző napsütés, amennyiben áramszünet van, akkor a legtöbb rendszer nem képes energiát biztosítani a háztartások számára. Magyarul, ha elmegy az áram, a napelemes rendszerek sem termelnek energiát. Ennek jellemzően biztonsági oka van, hiszen, amennyiben az áramszünet tervezett hálózati karbantartás okán fordul elő, akkor veszélyes lenne a szakemberekre nézve, hogyha a napelemek továbbra is visszatermelnének a karbantartást végzők irányába. Az A4+ Energia Zrt. terméke, a KEEP.Safe rendszere erre is megoldást kínál:


Egy külön kimeneten képes a háztartást megtáplálni a betöltött kapacitás erejéig, ezáltal elektromos áramot biztosítva a háztartás számára akkor is, amikor éppen áramszünet van. Mindeközben rendelkezik elektronikai védelemmel is, monitorozza a fogyasztás és a termelés egyensúlyát, s mielőtt a betáplálás teljesítménye meghaladná a fogyasztás mennyiségét, a megtermelt többletmennyiség közhálózatra való kiengedését blokkolja. Így tartja biztonságban a hálózaton esetlegesen karbantartást végző szakembereket.


Fontos megjegyeznünk továbbá, hogy amikor nem süt a nap, nincs energiatermelés, sem fogyasztás - mely jellemzően majd’ minden éjjel bekövetkezik -, akkor az inverterek többsége a saját működésük fenntartására továbbra is energiát fogyaszt, melyet vagy az akkumulátorokból, vagy a közhálózatról vesznek fel. Az összehasonlítás kedvéért: ez a fogyasztás egyenértékű azzal, amikor egy hagyományos 100W-os izzóval egész éjjel világítunk, a hét minden napján. Ez számottevő mértékű költséget generál a felhasználó számára. A KEEP.Safe energiatároló berendezés rendelkezik okos, energiatakarékos üzemmóddal is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amint a rendszer úgy érzékeli, hogy nincsen éppen sem be-, sem kitáplálás, bekapcsolja az energiatakarékos üzemmódot és a teljes berendezés minimális üzemmódra vált. Ezen funkcióval éves szinten akár 5-600 kWh energiafogyasztás is megtakarítható.


A KEEP.Safe berendezés továbbá képes napokkal előre monitorozni a várható időjárást. Látja, mely napokon, mely órában milyen napenergiatermelés várható az előrejelzések alapján. A beépített mesterséges intelligencia pedig folyamatosan tanulja a felhasználó fogyasztási szokásait, melyből tökéletesen előre tudja jelezni a tulajdonos várható fogyasztását.

Ezen három funkció segítségével az energiatároló rendszer nagy pontossággal előrevetíti, hogy mikor érdemes energiatakarékos módot választani, mikor érdemes a hálózatra táplálni és mikor érdemes tartalékolni esetlegesen magasabb energiaigényű órákra. Sőt mi több, a KEEP.Safe energiatárolóra bármilyen okoseszköz is csatlakoztatható. Párosíthatjuk vele a háztartásunk klímáit, hőszivattyúját, mosóé és mosogatógépeit, vagy autótöltőit is. Ezekkel együtt pedig egy rendkívül komplex és hasznos energiamenedzsment valósítható meg.


Nézzünk erre egy életszerű példát: amikor nem vagyunk otthon és délelőtt esős idő várható, akkor a rendszer nem indítja el a mosogatógépet és a klímákat is lekapcsolja. Délutánra viszont, amennyiben napsütéses időjárás jelezhető előre, beindul a mosógép, mosogatógép és a klímákat is elindítja a szoftverünk annak érdekében, hogy mire mi magunk hazaérünk, addigra tiszta ruhák, mosott edények és hűvös szoba fogadjon otthon. Mindezt úgy, hogy csupán napenergiával láttuk el a háztartásunkat, nem vételeztünk a közhálózatról indokolatlanul 40 Ft/kWh áron délelőtt, és nem termeltünk fölösleget délután, amelyet szintén a hálózatra kellett volna feladnunk 5 Ft/kWh áron ahelyett, hogy felhasználtuk volna magunk. Optimalizáltunk.


Fontos kiemelni még azt is, hogy a fejlett okosszoftverünk az energiatároló eszköz biztonsági funkcióit is kezeli. Rendellenes működés észlelése esetén azonnali leállítást, tiltást végez annak érdekében, hogy védje az energiatároló eszközt és a háztartásunk egyéb eszközit a meghibásodástól, s mindemelett kíméletes töltési és lemerítési ciklusokkal növeli a beépített akkumulátorok élettartamát.


A KEEP.Safe energiatároló berendezés fejlett automatikus utasítású szabályozási képességgel is bír (aFRR), mely kiegyenlítőenergia-szabályozási képeséget jelent, azaz képes arra, hogy igény és jóváhagyást követően a MAVÍR szabályozást hajtson végre az eszközön. A rendszerünk képes a dinamikus árazás kezelésére. Bármilyen platformon tud a szolgáltató által megadott, akár napon belüli ársávokat kezelni, és annak megfelelően dönteni az optimális vételezésről vagy hálózatra történő feladásról.


Rendszerünk hangvezérlő funkcióval is rendelkezik, mely során okostelefonról, vagy okosóráról előre beállított szöveges (gépelt vagy szóban kiadott) parancsokkal is lehetőség van az eszköz vezérlésére. Képzeljük csak el a helyzetet, amikor az okosóránkra mondott „minden energiát a nagyszoba klímára” paranccsal a nagyszobában/nappaliban lévő klímák teljes kapacitással kezdenek el hűteni, és mindezt tisztán zöldenergiával teszik, miközben az energiatárolónk szövegesen válaszol nekünk: „Nagyszoba klíma teljes kapacitással indul”!

289 views0 comments
bottom of page