top of page

Energiatároló eszköz vagy csupán akkumulátor?


A Napenergia Plusz pályázati program kapcsán találunk az interneten cikkeket, hirdetéseket szép számmal, amelyek a program által támogatásra célzott villamosenergia-tárolókról szólnak. Ugyanakkor számos olyan írás vagy hirdetés is megjelenik, professzionális vállalatok által is, amelyeknek középpontjában nem az energiatároló eszközök vagy rendszerek állnak, hanem csupán akkumulátorok. Nézzük meg, hogy van-e ennek jelentősége, illetve van-e közöttük egyáltalán lényegi különbség?



A rövid válasz az, hogy igen, van különbség. Nagy differencia van a kettő között, s fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi is ez pontosan, amikor egy ajánlatot tartunk a kezünkben és éppen értelmezni próbáljuk. Megpróbáljuk a következőkben a legfontosabb tudnivalókat csokorba szedni a témakörben.


A köznyelvben használt „akkumulátor” kifejezés olyan eszközt takar, mely egyszerű - a legtöbb esetben lítium - akkumulátor kiegészítve egy kötelezően beépítendő felügyeleti szoftverrel (BMS – Battery Management System). Ezen eszköz DC áramot (egyenáramot) képes tárolni, azaz vagy direktben egy töltésvezérlőn keresztül tudja a napelemekről betárolni a villamos energiát, vagy olyan napelem-inverterhez tud kapcsolódni, amely támogatja ezt a funkciót és az akkumulátor típusát. Azonban, mivel a háztartás AC áramot (váltóáramot) képes csak felhasználni, így mindenképpen szükséges a DC áramot AC árammá átalakítani, mielőtt a tárolt energia felhasználásra kerülhetne. Tehát mindenképpen szükséges, hogy legyen egy rendszerbe beépített inverter, amely bizonyosan tud az adott akkumulátorral kommunikálni.


Ezzel szemben az energiatároló rendszerek úgynevezett „all-in-one” eszközök, s rendelkeznek fejlettebb szoftveres képességekkel is az egyéb beépített elektronika mellett. Ezen berendezésekben nem csupán az akkumulátorok és a BMS található meg, hanem rendelkeznek beépített inverterrel is, mely képes szabályozni a napelemek működését, esetlegesen egy már a háznál lévő másik inverterrel együtt is. Fontos! Energiatároló eszközök közül is érdemes azt a típust választani, amelyik hibrid inverterrel rendelkezik, azaz lehetővé teszi a hálózati visszatáplálás lehetőségét az akkumulátoros betáplálás mellett. A komplett rendszer az akkumulátoron, BMS-en és inverteren túl tartalmaz továbbá egy központi vezérlőszoftvert is, mely segítségével mintegy „okos rendszerként” is üzemeltethetjük a berendezésünket:

  • a felhasználó számára adott esetben okostelefonról is vezérelhetővé válik az energiatároló eszköz

  • a szervíz- és felügyeleti szakemberek képesek ezen funkcióval távolról is figyelni a rendszer megfelelő működését

  • de adott esetben még előreprogramozott módon az időszakos energiabetárolás és kitárolás is beállíthatóvá válhat a szoftverben, akár a felhasználó életmódjára optimalizálva is. Ez utóbbi opció költségoptimalizálás szempontjából rendkívül kedvező lehet, és hatalmas előnyt mutat a tisztán akkumulátoros rendszerekkel szemben!


Összefoglalva tehát, amikor energiatárolásra alkalmas rendszert vásárolunk, akkor mindenképpen vegyük figyelembe az alábbiakat:

  • A komplett energiatároló rendszerek minden esetben tartalmaznak invertert és központi vezérlőszoftvert is távoli eléréssel.

  • Amely rendszer ezeket nem tartalmazza, az nem "all-in-one" energiatároló berendezés, csupán akkumulátor, mely összességében jellemzően sokkal csekélyebb előnnyel rendelkezik a felhasználó számára egy komplett rendszerhez képest.

Fontos tehát, hogy vásárlás során ezeket ellenőrizzük és vegyük figyelembe.


A KEEP. Energy által forgalmazott termékei komplett energiatároló rendszerek, melyek mindegyike tartalmazza a fenti funkciókat, a szoftver és a beépített energetikai alkatrészek tudása és képessége tekintetében kisebb-nagyobb eltéréssel a különböző kategóriás csomagjaink esetén.


49 views0 comments
bottom of page