top of page

A Napenergia Plusz pályázat buktatói, avagy mire figyelj, ha ajánlatot kapsz!

Updated: Jan 7

Napenergia Plusz, napelem pályzat

Megszámlálhatatlan napelempanel gyártó és napelemszerelő cég létezik a világon és még ezeknek is sokszorosa a kereskedők száma. Ez természetes, hiszen komoly fejlődésen esett át ez az iparág, így sokan gondolják azt, hogy ezzel foglalkozni mind rövid-, mind pedig hosszútávon megéri. Ennek megfelelően a Napenergia Plusz programban is tömegével jelentkeznek a kivitelezők, akik mindenféle rövidítéseket és márkaneveket használó ajánlatokat küldenek a leendő tulajdonosoknak, melyek között tisztán látni nem mindig könnyű. Nézzük hát, mire figyeljünk, ha ajánlatot kapunk!


Pályázatírás

A pályázatokat elektronikus Ügyfélkapun keresztül kell majd benyújtani. Ezt megteheti bárki, aki rendelkezik ilyen regisztrációval, de meghatalmazás útján a kivitelező cégek is elvégezhetik bárkinek. Jellemzően több munkatárssal rutinosan tudják beadni a pályázatokat, s ha időben és teljeskörűen előkészítettünk minden dokumentumot, s átadtunk a kivitelező cégnek, akkor ez egy gyors és hatékony folyamat tud lenni. Figyeljünk arra azonban, hogy pontosan megkapjuk az információt arról, hogy mit kell előkészíteni, milyen dokumentumokra van szükség. Ha ez már az ajánlatban részletezve van, akkor az mindenképpen előnyös. Egy részletes ajánlat sok bosszúságtól kímélhet meg minket.


Vállalt telepítések száma

A kivitelezőknek a https://napenergiaplusz.nffku.hu/regisztralt-vallalkozasok weboldalon meg kell adnia, hogy mennyi kivitelezést vállal a pályázati időszakban. Ahhoz, hogy ezt megértsük, fontos kiemelni, hogy egy családi ház rendszerének szakszerű letelepítése és beüzemelése egy teljes munkanapot is igénybe vehet egy komplett csapatnak. Fontosak ugyanis a megfelelő előkészületek, a pontos munkavégzés, hiszen tetőn dolgoznak, a házunk tetőszerkezetéhez és villamos rendszeréhez nyúlnak hozzá. Nem kockáztathatjuk azt, hogy a telepítést követően beázik a tető, lefújja a szél a paneleket, vagy esetleg probléma adódik a villamos rendszerrel. A pályázat megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre, ám mindenképpen előnyös, ha olyan kivitelezőt választunk, aki ésszerű vállalásokat tesz a kivitelezési darabszám és határidő tekintetében is. Az 1000 fölötti vállalás azt jelenti, hogy a 24 hónap alatt havi 20 kivitelezést vállal, amennyiben két csapat áll a kivitelező rendelkezésére. E fölött már számíthatunk elhúzódó kivitelezési időre vagy arra, hogy esetlegesen az alaposság rovására megy a gyorsaság. Ugyancsak meggondolandó, hogy olyan kivitelezőt válasszunk, aki a projekt időszaka alatt csak 100-200 kivitelezést vállal. Ez jelentheti azt, hogy csak kis területen dolgozik, de akár azt is, hogy nem áll rendelkezésére a megfelelő számú vagy létszámú csapat.


Napelem panelek

Mivel milliónyi napelem típus érhető el a piacon, ezért érdemes néhány követelményt felállítani, melyet az ajánlatok kiértékelésekor tartsunk majd szem előtt:

A gyártók esetében rendelkezésre áll az úgynevezett Bloomberg Tier lista, melyet mindig az amerikai óriáscég tesz közé. A Tier 1-2-3-as rangsor a világ napelemgyártóinak pénzügyi stabilitását és termékfejlesztésbe invesztált tőkéjének nagyságát vizsgálja. Ez a lista megnyugtató lehet azok számára, akik megfelelő szakmai múlttal, tökéletes pénzügyi háttérrel rendelkező, és a kutatás-fejlesztésbe legtöbb pénzt invesztáló napelemes gyártót keresik. Tier1 listás gyártó paneljét választani mindenképpen jó döntés, s ha az ajánlatban nincs kiemelve, akkor keressük meg a gyártót ezen a listán: https://www.renvu.com/Tier-1-Solar-Panels-List-2023, vagy kérdezzünk rá az ajánlatadónál. Ebben a listában azt látjuk, hogy 2023-ban az egyes negyedévekben (Q1, Q2, Q3 és Q4) szerepeltek-e a gyártók a legjobbak között.

Ezt követően vizsgálhatunk még egyéb paramétereket, mint például hatékonyság, szélállóság, de talán a garancia számunkra a legkézenfekvőbb és egyik legfontosabb szempont. A legjobb gyártók minimum 10 év termékgaranciát adnak legalább 20 év linearás teljesítménygarancia mellett.


Energiatároló rendszer

Ez lesz a lelke a rendszerünknek, mely eltárolja majd a megtermelt energiát. Ez azt is jelenti, hogy a termék egy időben képes nagyobb kapacitás elraktározására, s így kifejezetten fontos, hogy megbízható, biztonságos eszköz legyen a házunkban. Fontos megérteni és megkülönböztetni, hogy a kapott ajánlatban energiatároló rendszer van vagy csak egyszerűen akkumulátor. Ez utóbbi csak arra képes, hogy egy jelre betároljon energiát, egy másik jelre pedig kitároljon. Ezzel szemben az energiatároló rendszer ettől sokkal fejlettebb funkciókkal bír. Programozható, okostelefonnal vezérelhető, sőt akár az időjárást is tudja figyelni, s annak előrejelzései szerint programozza magát betárolásra vagy kitárolásra. A legmodernebb energiatároló rendszerek integrált inverterrel rendelkeznek, mely fejlettebb tudású az alap napelemes inverterekhez képest.

Nagy előnyt jelent az is, ha a rendszer képes az úgynevezett háromfázisú aszimmetrikus kitáplálásra. A legtöbb inverter ugyanis mindhárom fázisra ugyanannyi teljesítményt ad le egyszerre, így ha nem mind a három fázison megy ugyanannyi fogyasztó ugyanabban az időben, akkor sok energia veszhet kárba. S valljuk be, kevés az a háztartás, ahol mindhárom fázison ugyanannyi fogyasztó van, és azok mind egyszerre is működnek. Az aszimmetrikus kitáplálás lehetővé teszi, hogy az egyes fázisokon egy időben csak annyi teljesítmény menjen ki, amennyire annak a fázisnak szüksége van. Ez komoly összegeket jelenthet a villanyszámlában megtakarításként.

A másik fontos funkció a szünetmentesség. Sokan nem tudják, de tény, hogy egy alap napelemes rendszernek - akár akkumulátorral szerelt, akár nem - kell az AC betáplálás, avagy a váltóáram jelenléte. Ha nem áll rendelkezésre váltóáram, azaz áramszünet van, akkor sem a napelemes rendszer, sem a hozzá kapcsolt akkumulátor nem ad nekünk energiát. Ha azonban az energiatároló rendszer rendelkezik szünetmentes funkcióval, akkor azokban az esetekben is lesz villamos áram a házunkban, amikor máshol éppen áramszünet van.


S ha mindezekkel már tisztában vagyunk, fontos az apróbetűs részeket is mind figyelmesen átolvasni. A pályázatbeadás és a kivitelezés során nagyjából 300.000 – 700.000 forint közötti összeg még össze tud jönni különböző összetevőkből, mint például:

  • szabványos mérÅ‘hely kialakítás

  • e-hiteles tulajdoni lap kikérés

  • szolgáltatói engedélyeztetés

  • szolgáltatói adatigénylés

  • tűzeseti leválasztó eszköz

  • fázisbÅ‘vítés

Sok ajánlat ezeket az összegeket nem tartalmazza, de a kivitelezés során fel fognak merülni költségként, és ezeket bizony át fogják terhelni a tulajdonosra. Aztán az energiatároló esetében ha szeretnék ténylegesen érezhetően az előnyét élvezni a rendszernek, szükség lesz még plusz szoftverre, mely mindennel együtt további 300.000 – 400.000 forint is lehet. Bárhogyan is döntünk fontos, hogy ezekre mindenképpen rákérdezzünk az ajánlat adójánál, mert nincs annál rosszabb, mint utólag olyan kiadásokat elszenvedni, mely a folyamat elején nem volt betervezve.


Összegzésül tehát az alábbiakra célszerű tekintettel lenni döntéshozatalkor:

  • Válasszunk olyan szolgáltatót, aki reális idÅ‘n belül el tudja végezni a kivitelezést és már az ajánlatban részletes adatokat közöl.

  • Válasszunk olyan napelemet, mely gyártója tÅ‘keerÅ‘s, megbízható, és ezt a Bloomberg Tier1 listán ellenÅ‘rizni tudjuk, s mindemellett megfelelÅ‘ garanciával is rendelkezik.

  • Válasszunk biztonságos, prémium energiatároló rendszert integrált inverterrel, háromfázisú aszimmetrikus kitáplálás és szünetmentes funkcióval.

  • GyÅ‘zÅ‘djünk meg róla, hogy az ajánlat teljes, s késÅ‘bb nem fognak nem várt költségek jelentkezni.

 

Jó tudni!

Az A4+ Energia Zrt.

  • generálkivitelezést vállal, s külön dedikált csapattal végzi a telepítéseket Dunántúlon, Kelet-Magyarországon és Dél-Magyarországon a profi kivitelezés és a megfelelÅ‘ kapacitás-lefedettség okán.  

  • Risen napelemeket ajánl, mely gyártó évek óta meghatározó tagja a Bloomberg Tier1 listának, így tagja a legrangosabb csapatnak. A termékre 12 év termékgarancia és 25 év teljesítménygarancia jár.

  • A saját maga által kifejlesztett és gyártott biztonságos magyar prémium KEEP.Safe energiatároló rendszerét kínálja, mely beépített, mesterséges intelligenciát használó prémium okosszoftverrel, háromfázisú aszimmetrikus kitáplálással és szünetmentes funkcióval is rendelkezik.

  • Ajánlatunk minden költséget tartalmaz, mely a kivitelezés során szükségszerűen felmerülhet. Nincsenek rejtett, vagy nem várt költségek.

1,610 views0 comments
bottom of page